eBay Part 10 : Top 3 kategori niche toy yang banyak di jual oleh ebay seller Malaysia

Assalamualaikum & Hai.

saya nak share kepada anda player-player toys di Malaysia. sebenarnya anda tak perlu nak jual semua barang..

cukup hanya fokus 1-2 jenis barang tapi anda cukup arif tentang produk yang anda jual tu. lagi spesifik lagi bagus. sebab anda tak akan ada banyak pesaing untuk anda compete dengan seller seluruh dunia

ok?

 

kali ni saya nak share top player kategori mainan di ebay.com oleh player malaysia.

Ada  24 kategori bahagian toys & hobbies di ebay. tetapi yang banyak di jual oleh seller Malaysia hanyalah 3 kategori iaitu:

  1. Diecast & Toy Vehicles
  2. TV,Movie & Character Toys
  3. Action Figures

toys-hobbies-wm

 

Berdasarkan real data terkini 90 hari ( Manual Research + Paid Research, 16 Sept to 15 Dec). Diecast & toy vehicles terdapat sebanyak 549 listing yang telah berjaya dijual (Sold item) oleh seller Malaysia

diecast

 

kategori TV movie & character toys pula terdapat sebanyak 229 listing yang telah berjaya dijual (Sold listing) dalam tempoh 90 hari (16sept -15 dec)

 

movies

kategori ke 3, action figures pula terdapat sebanyak 187 unit yang telah berjaya dijual dalam tempoh 90 hari (16sept -15 dec)

action-figures

 

  1. Diecast & Toy vehichles

item yang menjadi kegemaran seller adalah :

  1. hotwheels super treasure hunt

Jom kita tengok siapa top seller malaysia yang diam-diam jer dia jual makan duit dari hasil berdagang di ebay..

hotwheels

 

top seller hotwheel di malaysia adalah 2015mymuni. saya dah follow dia ni dari tahun lepas lagi waktu ebay feedback dia zero. ya..dia adalah player baru..

tapi jangan terkejut! walaupun player baru..still boleh jadi top seller.

mymuni

akaun daftar pada bulan mac 2015. baru setahun lebih jer..tapi feedback dah ada 919 dan more than 98% positive feedback?

nak tau sales dia berapa?

kita tengok sales dia dalam masa 90 hari terkini ( 15 sept to 13 dec 2016)

mymuni-sales

nampak tak? dalam masa 3 bulan sales sebanyak $12,537.37 dan sales throuh rate sebanyak more than 95%. maksudnya jika dia listing 10 item, 9 daripada item yang di listing adalah terjual! tinggi tu conversion rate!

memang dia jual barang yang laku keras!

average sales sebulan adalah sebanyak $4179 = RM18,669.12. oleh kerana dia ni main barang fizikal profit agak tinggi..ok takper jika kita ambil net profit sebanyak 40% sahaja side income bulanan dia adalah sebanyak RM7467!

BANYAK TU WOI!! takkan nak tengok jer orang niaga kat ebay….. take action guys. join us sama-sama buat duit di ebay! 😉

 

ok mainan jenis ke dua yang banyak di jual oleh seller Malaysia adalah model RMZ city dan welly model.

siapa top seller ni? ni dia..

RMZ city model top seller

rmz-city

Welly model top seller juga adalah player yang sama

welly-model

haa.. macam nilah kalau anda nak buat research. study dulu.. buat kajian dulu apa yang laris di ebay. kemudian cek siapa pesaing anda..

lepas tu baru cari supplier dari china. ada banyak… nanti ada masa saya cerita mana nak dapat supplier.

kalau pesaing ramai. takyah lah jual..kalau tak nanti anda sibuk nak buang harga jer. anda rugi, seller lain rugi. customer orang putih jugak yang untung. buat apa niaga kan kalau nak rugi. hihi

 

ok kita tengok berapa sales player RMZ city model dan welly model ni

 

rmz-city-welly-sales

nampak dalam masa 3 bulan jer dah kaut sales sebanyak $5,381.79!! bersamaan dengan RM24,038.92! dengan sale through rate yang lebih tinggi dari hot wheel iaitu sebanyak 97%!. ( 1 ogos 2016 – 29 okt 2016)

maknanya..kalau anda listing 10 item, 9.7 item akan terjual di ebay! nak tau gaji dia berapa? dia ni player barang fizikal.. gaji dia kita ambil 40% sahaja daripada sales. Gaji dia adalah sebanyak RM3205 sebulan! 

banyak tu! sama level dengan gaji seorang cikgu dan pegawai kerajaan yang baru nak kerja.. kalau anda ada bisnes ni kan dah tak payah usik duit gaji. best kan?

sold-listing

nampak tak? hari-hari dia pergi pos barang…setiap hari dia pos barang antara 2 unit sehingga 21 unit setiap hari. tapi tak perlulah untuk anda pergi pos.. anda boleh upah jer budak-budak tolong poskan ataupun anda buat secara berjadual..

malam sebelum tidur cek order.. mintak tlong wife bungkuskan parcel. esok pagi nak pergi kerja poskan sekali…

part timer jer..gaji RM3K++ tu.. takkan nak pos barang jer takleh kan.hihihi

 

ok lah itu je yang saya nak share.. semoga artikel ini membuka minda anda untuk memulakan bisnes di ebay.

 

+++++++++++++++++++++++++++++

University Ebay Intelligent

saya sedang melatih seramai 28 orang dari seluruh Malaysia untuk belajar buat bisnes di ebay selama 3 bulan program. mereka adalah batch pertama. kebanyakkan dari mereka adalah zero tentang ebay

 

Target program 3 bulan ini adalah 100% peserta dalam masa 3 bulan akan berjaya buat sales. 40% teori 60% praktikal. hands on aktiviti.. belajar one-on-one spesifik fokus terhadap masalah anda yang menjadi penghalang untuk buat bisnes di ebay.

kita sama-sama perhatikan perubahan mereka selepas 3 bulan. insha Allah saya akan update result diorang selepas 3 bulan.

1 Ahmad Syakir 23/11/2016
2 muhammad hakeem 26/11/2016
3 amran jamalis 28/11/2016
4 syed akil 6/12/2016
5 shahrul azmi 8/12/2016
6 Izuan Adnan 10/12/2016
7 Ahmad Ruzpi Husaimi 10/12/2016
8 Ahmad Izzy 11/12/2016
9 Puan Nor 12/12/2016
10 Ana 12/12/2016
11 Adi Azli Suhaimi 13/12/2016
12 Mohd Zulhelmi 13/12/2016
13 Mohd Fithri Rahmat 14/12/2016
14 Muhammad Syazanee 17/12/2016
15 Rizal Razak 17/12/2016
16 Muhammad Faris 18/12/2016
17 Noredahayu 18/12/2016
18 Norhisham 22/12/2016
19 fakhrol 23/12/2016
20 muadz 24/12/2016
21 Mohammad Sabri 24/12/2016
22 Sharim
23 yahya
24 Hasli
25 Farid Hamzah
26 zuraihan rahman
27 shahir
28 Muhd Hasli Yusof

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Zul Ariffin Maarof

PhD Matematik

Dr eBay

016-2322 119

#PushingPeopleForward

Comments

comments

Leave A Response

* Denotes Required Field