Dr. Zul Ariffin
Dr. Zul Ariffin

Dr. Zul Ariffin adalah pengasas website mamabaryani.com. Ditubuhkan pada tahun 2016. Berkelulusan PhD dalam bidang Matematik. Berpengalaman melatih lebih 5000 usahawan dan pelajar IPT berniaga di ebay. Beliau berjaya mencapai jualan online 7 angka pada usia 29 tahun dan bergelar Doktor Falsafah pada usia 30 tahun. Merupakan anggota "Think tank academy" kerajaan negeri dalam membangunkan modul keusahawanan Pelajar IPT dan Usahawan online.

    48 replies to "Cara jual di ebay secara langkah demi langkah"

    • wadi

      salam tuan..nak tanya bila sda bengkel ebay lagi

      • Zul Ariffin

        wslm tuan, setiap bulan ada bengkel di bangi tuan, boleh rujuk jadual di sini mamabaryani.com/ebay

    • zul

      salam, blh tak bg tau cara nk link acc paypal mcm mna tuan

      • Zul Ariffin

        wslm tuan, pastikan dah aktifkan kad oversea withdrawal dan international online purchase dan ada baki at least rm50. bru bole aktifkan tuan

        • nur amalina

          Saya da masuk card. then kena buat apa dengan paypal tu? mana nak cari withdrawal and international online purchase tu?

          • Zul Ariffin

            dah masukkan kad puan kena verify paypal request 4 digit kod.. nnti akan dapat sms or bole semak di bank transaksi utk dptkan 4 digit kod. dah masukkan ke paypal akaun baru siap verify..utk withdrawal and online international purchase tu puan bole aktifkan call customer hotline bank or boleh buat di atm machine

    • pakmansan

      Salam tuan,saya Dr Penang,bengkel sebelah utara ada tak tuan,alamat office kat bangi Ada tak tuan or tarikh upcoming bengkel

      • Zul Ariffin

        wslm tuan, tarikh terdekat pada 22 jun ini di bangi tuan, di penang takde lg..di bangi sy buat di bilik seminar olive house seksyen 9 tuan. info lanjut jadual bengkel boleh rujuk di sini tuan ye mamabaryani.com

    • Kahar

      Blh bagi tunjuk ajar tak tentang eBay .?

    • Syazani othman

      Salam tuan, boleh sy dptkan no whatsap tuan utk sy belajar..

    • Rosnina

      Assalam… saya baru nk iklan produk saya kt eBay kproses pertama kena buka acc ka
      Tq

      • Zul Ariffin

        wasalam ye betul puan, kena buka dan verify akaun ebay dan paypal dlu.. lepas tu request naikkan limit baru boleh menjual

    • Wani

      Assalamualaikum tuan nk tya boleh ke berjual di eBay guna hand phone shj?

      • Zul Ariffin

        waalaikumsalma puan, better guna laptop utk menjual . di hp lebih sesuai utk jadi buyer shj puan

    • Saminah

      Assalamualaikum..
      Macam mane saya nak belajar detail cara2 nak jual barang kat ebay

    • razali ramli

      1 akaun hanya boleh jual 1 jenis barang sahaja ke?

      • Zul Ariffin

        1 akaun bole jual banyak barang tuan, slagi tak limit reach lagi. 1 akaun yg baru selling limit by default adalah 10 listing 500usd. tuan kena request naikkan limit dulu

    • razali ramli

      jika dah boleh buka akaun paypal, dan dah boleh mula menjual, makna nya kad oversea withdrawal dan international online purchase kita dah aktif lah kan?? minta tunjuk ajar sifu.

      • Zul Ariffin

        kalau dah buka akaun paypal dan paypal dah berjaya verified baru cnfirm kad tu dah aktifkan utk oversea withdrawal dan international online purchase tuan

    • tieyshopee

      blh bg tunjuk ajar mcm mne saya nk buat juaaln dkt ebay ni

      • Zul Ariffin

        ye boleh tuan insha Allah. kena buat akaun dulu baru boleh menjual tuan

    • Leen

      Kalau guna packaging sendiri boleh ke? Kena bayar berapa pos?

    • MOHD FARID SAAT

      salam tuan..nak tanya…bila kita letak harga rmxxx,,,buyer luar akan tengok rm@usd..depend pada negara diorg ke mcm mne?

      • Zul Ariffin

        wslm tuan, klu currency dlm rm maknanya tuan listing di ebay.com.my ebay malaysia. klu tuan nak listing di market usd perlu sign in di ebay.com dan transaksi akan berlaku dalam usd. boleh rujuk sini ye utk info basic ebay https://sellercentre.ebay.com.my/

    • Razif

      Assalam tuan.. sy baru 1mgu buka aaun ebay… baru je letak produk nk jual akaun dh kena blok kenapa ye?

      • Zul Ariffin

        waalaikumsalam tuan, akaun tuan lepas create mesti buat step ni.
        1. verify paypal, link paypal dgn ebay
        2. buat first listing follow best selling practises rujuk sini sellercentre.ebay.com.my
        3. setup automatic payment method.
        4. request higher selling limit

        kalau akaun dah suspended/block/flag kena reinstate smula click sign in ebay.com.my click help&contact> account>selling limit restriction > live chat.

        contact ebay submit document :
        1. POI (proof of identity) etc ic
        2. POA(proof of address) etc lesen/statement bank/credit card statement/ utility bill
        3. POM(proof of merchandise) etc resit/ invoice

        pastikan info di POI POA mesti match sama dgn info yg daftar di ebay tuan

    • wan

      salam tuan, nak mintak tips untuk letak harga dlm usd? blh ke

    • Azali

      Salam tuan.sya berminat nk biz ebay dn sknag O knowledge. Tlg emailkn jadul kelas basic utk thn ini dinegeri johor. Sya org johor x mampu hadir kelas yg jauh utk permulaan. Email sya azali7579@gmail.com
      Terima kasih

      • Zul Ariffin

        salam tuan, untuk jadual kelas di muar dan bangi tuan boleh rujuk di sini ye mamabaryani.com/ebay pakej C dan D

        pakej C : kelas di muar
        pakej D : kelas di bangi

    • Nia

      Salam en Zul, boleh ke kita buat/submit listing  walaupun akaun Paypal kita belum linked dengan akaun bank kita?

      Situasi dia macam ni; akaun Paypal ada, tapi belum ‘link’ kan dgn akaun Paypal. So, possible tak sesuatu listing tu untuk berjaya disubmit walaupun paypal belum link ke acc bank? Kos item dgn kos pos item nanti kita guna duit sendiri dulu.

      Buyer still boleh buat payment ke akaun Paypal kita kan?, cuma kita je belum boleh withdraw duit dari Paypal sebab kita belum link kad debit/credit kita dgn paypal, gitu ke?

      So kalau betul buyer dah bayar masuk ke akaun paypal kita, ebay fees tu akan automatic terdeduct sendiri dari akaun paypal kita tu ye? Bukan dari debit/kredit kad kita?

      Boleh kan kalau kita biar je duit dalam akaun paypal walaupun belum link dengan akaun bank?

      Thank you in advance.

      • Zul Ariffin

        wslm puan, kena linkkan dulu akaun ebay dan paypal dan kena verify dulu akuan paypal baru boleh menjual.. tak masukkan akaun bank dlm paypal dulu takpe. yg pnting kad debit or kredit dah plug in dalam paypal dulu dan dah verify akaun paypal dan dah linkkan dengan ebay..

    • Hisam

      Salam tuan . Nak tanya .. macam ni kalau harga barang kita list 12usd+5 kos penghantaran.. adakah coatumer akan bayar 17 usd

      • Zul Ariffin

        wslm tuan, ya tuan, tuan boleh masukkan 12usd di bahagian selling price dan 5 usd di shipping cost atau gabungkan jadi selling price 17usd dan shipping cas 0 usd..

    • Nurul Hasnimi

      Assalamualaikum tuan..sy dah linkkan paypal dan ebay..step seterusny nak verify paypal, sy tak tahu macam mana.boleh minta tunjuk ajar?boleh sy dapatkan no whtspp tuan untuk sy belajar?

      • Zul Ariffin

        waalaikumsalam puan, boleh click di bahagian dalam ebay di bahagian paypal dashboard click button verified.nnti akan keluar popup new tab akaun paypal puan, request kod dan baru boleh update

    • Nohshahrizan Abu Noh

      Assalammulaikum Tuan Zul,

      Saya berminat untuk menjadi penjual dalam ebay…tapi saya 0 knowledge..harap tuan dapat membantu…

      • Zul Ariffin

        waalaikumsalam tuan shahrizan, ya boleh tuan.. xde masalah, jemput baca blog artikel2 di mamabaryani.com ye.. insha Allah banyak ilmu yang tuan boleh belajar tntang ebay di blog ni

    • azamiah

      saya masih baru…saya cuba ikut steps yang en zul berikan…sangat bagus..cuma saya kurang faham tentang pengaktifan kad di atm untuk pembayaran antarabangsa

      • Zul Ariffin

        utk aktifkan kad, puan boleh aktifkan secara online or klau nak mudah call no di belakang kad atm tu pun boleh puan.. nak verify paypal kad kena aktifkan dulu sebab biasanya bank akan blok utk transaksi ke luar negara

    • ruslan

      Salam bos.. ada jual ebook ker..tunjukkan gambar dan keterangan step by step secara trperinci ini cara nak buat bisnes ini..

      • Zul Ariffin

        wslm boss ye ada.. step by step utk new seller nak start setup akaun shingga nak proses order boss..boleh dapatkan di sini mamabaryani.com/ebay

    • Zali

      Terima kasih tuan diatas perkongsian Ilmu..semoga bermanfaat

Leave a Reply

Your email address will not be published.