Hi, tahun lepas saya ada bereksperimen buat jualan menggunakan satu teknik yang sy boleh katakan sangat efektif dan berkesan untuk menggandakan jualan di eBay.

Jom tengok hasilnya seperti di bawah

Hasil daripada menggunakan teknik X ni saya berjaya menggandakan jualan saya dengan jumlah jualan keseluruhan pada tahun 2021 sebanyak RM547,115.77

Ya sudah mencecah Setengah Juta lebih! Kira not bad la kan..sebab yang handle cuma saya sorang je.

dan hanya buat part time shj sebagai side income.

Dan apa yang bestnya dengan teknik X ni, Sales saya konsisten 4- 5 angka USD setiap bulan. Boleh tengok gambar screenshot kat bawah ni

Oleh kerana jualan yang konsisten, akhirnya saya berjaya mendapat status Top Rated Seller di ebay!

Malahan, sy juga mendapat invitation dari ebay untuk upgrade akaun di bawah program manage seller program. Apa itu manage seller program?

Manage seller program ni adalah seller yang ada akaun manager sendiri. Jika ada apa-apa isu berkaitan masalah di platform ebay boleh terus direct call or wasap je ke akaun manager.

tak perlu lagi nak contact ebay di bahagian customer support lagi.

Apa beza manage seller dengan seller biasa(Casual Seller)?

ini dia perbezaan antara keduanya

ebay biasanya akan call kita or emel jika tak dapat nak hubungi kita untuk join program akaun manager ni

ni contoh invitation emel daripada ebay untuk terima offer mendapatkan akaun manager

Bila akaun ebay dah ada Akaun manager, urusan aktiviti jualan di ebay menjadi semakin lancar. Sebabnya segala isu customer support dan isu teknikal dah ada manager yang tolong uruskan dan bantu kita.

So Apa yang saya dah lakukan guna teknik X ni sampai Sales boleh tiba-tiba melonjak dan dapat status top rated seller & ebay akaun manager?

Teknik X tu adalah teknik menguruskan jualan menggunakan warehouse fulfillment shj!

sy percaya ramai lagi rakyat Malaysia yang masih lagi belum menggunakan teknik ni.

So saya kongsikan serba ringkas kat bawah

Apa itu warehouse fulfillment? boleh tengok gambar rajah di bawah ni

sebenarnya tak lah susah kalau tau caranya macam mana..

sy kongsikan 3 langkah asas untuk guna teknik warehouse fulfillment service ni.

Langkah 1 :

Buat market research di platform ebay, analisa barang-barang yang berpotensi untuk dipasarkan di pasaran USA. Kalau boleh pastikan barang tu memang takde lagi di warehouse di USA tapi ramai seller yang ship dari Malaysia.

salah satu tools yang boleh digunakan adalah menggunakan Terapeak Sourcing Insight seperti di bawah untuk dapatkan potential niche barang yang boleh kita jual

Langkah 2 :

Setelah anda jumpa barang yang nak dijual.

Beli barang dari Supplier dan kita uruskan penghantaran ke warehouse menggunakan courier service sama ada by Air or By Sea Shipment.

di bawah ni sy buat shipment gunakan courier DHL express je. Sebab sy nak cepat dapat results dan nak cepat barang sampai so sy ship guna DHL express.

Langkah 3 :

Setelah barang sampai di warehouse, anda dah boleh ready untuk menjual di ebay.

apa yang bestnya bukan sekadar jual di ebay je bila barang dah ada kat warehouse USA. Kita boleh jual di Amazon, Shopify, Facebook Marketplace, Grail, etsy, Craiglist dan banyak lagi!

Kesimpulan

Masih Relevan lagi ke teknik ni di tahun 2022?

sudah tentu masih relevan!

Ini hasil jualan dari salah satu akaun ebay sy yang menggunakan service warehouse fulfillment pada bulan Jan 2022

sy akan lancarkan Panduan Warehouse Fulfilment Intelligence (WFI) ni pada 25 April 2022 ni.

So kalau anda berminat untuk belajar teknik panduan warehouse fulfillment ni boleh join di waiting list di bawah

Waiting List Prelaunch Panduan Warehouse Fulfilment 

(WFI Method)

We respect your email privacy


Dr. Zul Ariffin
Dr. Zul Ariffin

Dr. Zul Ariffin adalah pengasas website mamabaryani.com. Ditubuhkan pada tahun 2016. Berkelulusan PhD dalam bidang Matematik. Berpengalaman melatih lebih 5000 usahawan dan pelajar IPT berniaga di ebay. Beliau berjaya mencapai jualan online 7 angka pada usia 29 tahun dan bergelar Doktor Falsafah pada usia 30 tahun. Merupakan anggota "Think tank academy" kerajaan negeri dalam membangunkan modul keusahawanan Pelajar IPT dan Usahawan online.

Leave a Reply

Your email address will not be published.