Cara ambil gambar makanan guna Iphone ni pun tak susah mana. Sama juga macam perkongsian artikel saya sebelum ni, tapi kalau dengan iPhone ni ada sedikit kecanggihannya….ya la kan…HP mahal…

Berikut saya senaraikan 7 cara untuk ambil gambar makanan guna iPhone:

1. Tangkap Dalam Cahaya Semulajadi

Seboleh-bolehnya, gunakan cahaya semula jadi semasa mengambil gambar makanan. Ia akan menjadikan produk anda kelihatan lebih menarik dan akan menonjolkan warna sebenar makanan. Ingat, warna penting kerana ia memberi pelanggan idea yang tepat tentang item tersebut.

Untuk merakam dalam cahaya semula jadi, letakkan meja berhampiran tingkap dan ambil gambar makanan anda dari sana, atau keluar untuk mendapatkan pencahayaan yang lebih baik. Berhati-hati untuk tidak merakam dalam cahaya matahari langsung kerana bayang-bayang yang akan dipancarkan boleh menjejaskan gambar makanan anda.

Jika anda hanya mempunyai satu sumber cahaya semula jadi (iaitu satu tingkap) dan anda mendapat bayang-bayang, pegang sekeping kadbod putih atau kertas putih di sebelah bertentangan untuk memantulkan cahaya.

cara ambil gambar makanan guna iPhone 1

2. Jangan Sekali-kali Menggunakan ‘Flash’ iPhone anda

Semasa mengambil foto makanan, cuba jangan gunakan ‘flash’ automatik iPhone anda. Selalunya, ia menghasilkan silau yang keras yang menjadikan imej anda kelihatan berkualiti rendah. Anda juga tidak digalakkan menggunakan pencahayaan tiruan, seperti lampu led atau lampu dalam fotografi makanan iPhone kerana ia menghasilkan warna kuning hodoh pada foto anda.

3. Rakam Makanan Segar

Anda pasti tidak mahu produk makanan anda kelihatan hambar dan tidak menyelerakan. Jadi, sentiasa ambil gambar makanan yang masih segar. Ini akan menunjukkan tekstur dan warna sebenar dan akan meningkatkan daya tarikan visual keseluruhannya.

cara ambil gambar makanan guna iPhone 2

4. Pilih Latar Belakang Yang Baik

Peraturan asas dalam fotografi ialah jangan sekali-kali menggunakan latar belakang yang terlalu kemas kerana ia akan menarik perhatian pelanggan anda daripada subjek sebenar.

Terdapat dua jenis latar belakang yang boleh anda gunakan – hitam dan putih. Latar belakang putih adalah perkara biasa dalam foto produk digital kerana ia kelihatan lebih profesional. Latar belakang hitam dan yang mempunyai corak atau cetakan bunga juga berfungsi. Helah yang sangat bagus ialah meletakkan makanan berwarna terang pada latar belakang terang, dan makanan gelap pada latar belakang gelap. Ia akan menjadikan foto anda kelihatan unik. Di bawah adalah dua contoh:

cara ambil gambar makanan guna iPhone 3
cara ambil gambar makanan guna iPhone 4

5. Bermain Dengan Sudut

Pandangan mata burung atau tangkapan atas, pandangan lurus ke atas dan sudut ¾ hadapan ialah jenis sudut asas dalam fotografi makanan. Sudut untuk dipilih bergantung pada makanan yang akan anda ambil gambar. Walaupun tidak ada salahnya mencuba ketiga-tiganya untuk melihat mana yang paling berkesan.

Pada asasnya, jika anda mengambil gambar seni latte seperti di bawah, sudut terbaik adalah di atas kepala kerana ia akan membolehkan pelanggan anda melihat seni itu dengan jelas. Sama seperti yang ini:

Tangkapan atas selalunya yang paling popular (terutamanya tangkapan iPhone) kerana ia paling mudah. Walau bagaimanapun, ia paling sesuai untuk item yang perincian di atas. Untuk kebanyakan makanan, anda perlu menunjukkan kedalaman, tekstur dan saiz, jadi pandangan sudut ¾ akan menjadi cara terbaik untuk mencapai matlamat ini.

Sudut ¾ berfungsi dengan baik pada hampir semua makanan kerana ia menangkap bahagian atas, hadapan dan sisi subjek. Jadi, jika anda tidak pasti sudut mana yang hendak digunakan untuk imej produk anda, sudut ¾ ialah pilihan yang selamat. Lihat betapa kentalnya pastri ini dalam gambar di bawah:

Sementara itu, sudut lurus adalah sesuai jika anda mengambil gambar kek dan pencuci mulut terlaris anda kerana ia akan menunjukkan kepada pelanggan anda semua lapisan dan inti. Berikut adalah contoh yang baik:

6. Gayakan Makanan Anda

Kamera iPhone anda mungkin tidak mempunyai set lengkap ciri seperti kamera SLR digital, tetapi selagi anda tahu cara menggayakan makanan anda, anda boleh menghasilkan foto masih hidup yang cantik. Penggayaan adalah penting kerana ia menambahkan “watak” pada imej anda dan akan menarik perhatian sesiapa sahaja yang melihatnya.

Terdapat beberapa cara anda boleh menggayakan makanan anda. Salah satunya menggunakan 2-3 pinggan (atau mangkuk) dalam satu bingkai. Ini bagus untuk menambah variasi pada imej produk anda. Pastikan anda hanya menggunakan pinggan kosong dan putih untuk memaksimumkan penekanan pada makanan.

Rahsia lain ialah meletakkan bahan lain di latar belakang. Biji kopi, daun sayuran, serbuk roti atau telur hanyalah sebahagian daripada yang boleh anda gunakan dan memberikan keunikan pada gambar makanan anda. Lihat gambar di bawah:

7. Buat ‘Shoot’ Jarak Dekat

Jika anda kurang berbakat dalam penggayaan makanan, jangan tertekan, teruskan ‘shoot anda dari dekat dan biarkan keindahan makanan anda terserlah.

Merakam foto makanan jarak dekat adalah sangat mudah dengan iPhone. Pastikan anda mengetik skrin anda pada tempat yang paling dekat, supaya ia melaraskan fokus. Cuba elakkan memfokuskan pada bahagian imej yang sebenarnya lebih jauh – ini mengelirukan mata dan kelihatan tidak profesional.

Tidak kira apa yang berlaku, jangan sekali-kali menggunakan zoom kamera kerana ia akan menjadikan imej anda kabur dan akan mengurangkan kualitinya. Hanya masuk sedekat yang anda boleh!

Tangkapan dekat sangat bagus untuk bermain-main dengan gubahan. Cuba pastikan fokus utama adalah di tengah, dan bermain dengan sudut untuk item latar belakang. Mempunyai ‘garisan’ yang membawa mata ke item utama yang berpusat berfungsi dengan baik, seperti contoh di bawah di mana barisan kek cawan menarik mata ke bahagian tengah:

Kesimpulan

Ini hanyalah beberapa tips yang boleh anda gunakan untuk mengambil gambar makanan yang hebat dengan iPhone anda.


Seperti yang anda lihat, anda tidak memerlukan kamera atau peralatan pencahayaan yang mahal untuk menghasilkan imej produk yang hebat. Sedikit kemahiran dan pengetahuan dalam fotografi makanan, iPhone boleh membantu anda menghasilkan gambar makanan yang kelihatan lebih profesional.

So, kalau dah tahu cara ambil gambar guna iPhone anda yang canggih tu, takkan nak simpan sebagai kenangan je…jom promote produk anda di media sosial supaya dapat dijadikan sumber pendapatan.

Selamat Mencuba!

.

<<<Teringin Kembangkan Bisnes Anda ke Oversea? KLIK DI SINI>>>

.

Leave a Reply

Your email address will not be published.