Sebelum ni saya ada berkongsi dengan anda tentang mengapa anda perlu jual produk ke USA. Bagi sesiapa yang belum baca lagi, boleh klik DI SINI ya! Hari ni, saya nak berkongsi pula dengan anda apa faedah dan cabaran jual produk ke USA. Pasti anda nak tahu kan?

faedah dan cabaran jual produk ke USA

Faedah Jual Produk ke USA

Pertama, Amerika bertutur dalam Bahasa Inggeris: bahasa kedua paling popular di dunia dan bahasa paling popular dalam talian. Tidak hairanlah bahawa pasaran berbahasa Inggeris adalah pilihan pertama selepas pasaran bahasa domestik sesebuah negara! Ini memberi anda akses kepada berjuta-juta pembeli dari USA dan seterusnya.

Ingat bahawa Bahasa Inggeris Amerika berbeza daripada Bahasa Inggeris British, bukan sahaja dari segi ejaan, contohnya: ‘American color vs British colour’. Antara lain, huraian sesuatu ayat Bahasa Inggeris Amerika lebih mudah difahami dan tidak begitu idiomatik seperti Bahasa Inggeris British.

Berhati-hati dengan perbezaan dalam nama produk, yang juga akan memberi kesan pada ‘keywords’ yang harus anda gunakan dalam ‘listing’ anda.

Faedah kedua menjual produk anda di USA berkaitan dengan saiz dan kematangan pasaran. Ini diterjemahkan kepada akses kepada bilangan pembeli dalam talian yang sangat besar. Faedah selanjutnya termasuk pengguna yang bijak dalam talian, infrastruktur yang dibangunkan dengan baik dan kaedah pembayaran yang maju.

Ketiga, penggunaan teknologi adalah pantas dalam kalangan penduduk USA yang memberikan penjual dalam talian sejumlah besar peluang pemasaran dan komunikasi, contohnya melalui media sosial atau aplikasi.

Akhir sekali, pertimbangkan kekuatan USA sebagai sebuah negara dan kuasa besar e-dagang. Banyak perniagaan asing menyasarkan dan mengekalkan USA dalam portfolio negara mereka. Potensi jualan pasaran dan kedudukan utamanya berbanding negara lain memberi peluang yang besar kepada perniagaan asing.

.

Cabaran Jual Produk ke USA

Pertama, selepas memasuki pasaran USA yang agak mencabar, anda mesti menghadapi cabaran persaingan domestik yang kuat, demografi yang berubah, teknologi yang berubah dengan pantas dan jangkaan pengguna yang tinggi.

Kedua, cukai di USA ialah topik yang sangat kompleks dengan banyak cukai jualan negeri dan tempatan yang berbeza. Menariknya, sesetengah peruncit dalam talian tidak menunjukkan ‘tax owed’ (cukai terhutang) sehingga pembeli klik di ‘checkout page’. Tindakan ini, bagaimanapun, mungkin sangat berisiko kerana ramai pengguna mungkin melihat caj tambahan yang tidak dijangka, akan meninggalkan ‘shopping cart’.

Ketiga, mengenai infrastruktur di USA, cabaran yang berkaitan dengan saiz negara, kepelbagaian landskap dan kepekatan penduduk yang tidak sekata. Cabaran logistik mungkin menjejaskan peniaga yang lebih kecil dan sederhana. Mereka mungkin tidak mempunyai sumber yang sesuai atau mungkin tidak dapat bersaing tanpa menjadi sebahagian daripada organisasi pengedaran yang lebih besar. Ini boleh menyebabkan mereka kekurangan margin keuntungan.

Keempat, mari kita pertimbangkan ekosistem dan keselamatan pembayaran, contohnya: kebenaran kad kredit. Adalah penting untuk dapat mengesan penipu dan kad palsu. Untuk mengurangkan risiko, penjual memerlukan AVS (Address Verification System) pada semua transaksi. Walau bagaimanapun, langkah ini boleh menyebabkan pembeli tidak dapat membeli barangan dari luar USA jika wilayah mereka ditolak secara automatik.

.

Kesimpulan

Walaupun agak sukar untuk memasuki pasaran di USA dan kekal berdaya saing, namun sekali anda melangkah, usaha anda mungkin melipatgandakan hasil pendapatan anda dan membawa kejayaan perniagaan di negara yang mempunyai salah satu ekonomi terkuat di dunia.

Jadi, dengan faedah dan cabaran jual produk ke USA seperti yang saya nyatakan di atas, anda boleh bersedia dengan cabaran-cabaran yang wujud untuk memastikan faedah yang diperolehi memberi keuntungan yang lumayan dalam perniagaan online anda. Tunggu apa lagi, jom mula jual produk anda ke USA!

Sekiranya anda belum tahu cara untuk jual produk ke USA, klik link di bawah ni untuk maklumat lanjut:-

.

<<<Cara Jual Produk ke USA>>>

.

Selamat Mencuba!

Leave a Reply

Your email address will not be published.