Kali ni, saya nak kongsi pula dengan anda cara tingkatkan jualan di Amazon di tahun 2022 ni. Tahukah anda bahawa lebih 60% pembelian runcit dalam talian di negara Amerika Syarikat (AS) dibuat melalui Amazon tahun lepas?

Pegangan Amazon ke atas eDagang sudah mantap, dengan 9.1 juta penjual Amazon aktif di seluruh dunia dan purata 66 ribu pesanan setiap hari.

Penjual baru mungkin tertanya-tanya bagaimana mereka boleh mendapatkan lebih banyak jualan di Amazon dalam persekitaran yang kompetitif. Sebenarnya, mereka benar-benar boleh kerana dengan bahagian pasaran yang berkembang pesat, Amazon mempunyai banyak peluang untuk membuat lebih banyak jualan.

cara tingkatkan jualan di Amazon

Jom saya dedahkan kepada anda 10 cara tingkatkan jualan di Amazon yang pastinya YANG TERBAIK untuk anda:-

1. Buat Kajian Kata Kunci (Keywords)

Mempunyai kata kunci yang betul boleh menjadi salah satu taktik yang paling penting dalam menjangkau khalayak sasaran anda. Menggunakan kata kunci yang biasa untuk mencari produk anda adalah objektifnya, tetapi pengoptimuman enjin carian / ‘search engine optimization’ (SEO) ialah satu perkara yang sangat penting yang perlu anda ambil kira.

Ini bermakna kata kunci yang berjaya digunakan pada masa lalu mungkin tidak berkesan dengan algoritma enjin carian yang dikemas kini hari ini. Istilah yang digunakan oleh pelanggan untuk mencari produk berubah setiap hari dan dipengaruhi oleh faktor bermusim, budaya dan ekonomi.

Oleh itu, adalah penting untuk sentiasa mengikuti arah aliran SEO terkini dan pastikan anda menghasilkan jaringan yang luas apabila melaksanakan kata kunci untuk setiap penyenaraian produk. Setiap produk harus dioptimumkan dengan sebanyak mungkin kata kunci yang relevan – sehingga ratusan! Ini memberi anda peluang terbaik untuk mendapatkan produk anda ditemui oleh pelanggan, membantu anda menjual lebih banyak di Amazon.

2. Gunakan ‘Repricing Tool’ Untuk Mendapatkan Lebih Banyak Jualan di Amazon

Apabila melibatkan jualan, harga adalah faktor penentu utama bagi ramai pelanggan. Sebagai penjual Amazon, anda sentiasa mahu memastikan anda menetapkan harga produk anda secara kompetitif, tetapi anda juga tidak mahu kehilangan margin anda!

‘Repricing software’ dapat membantu anda. Ia mengautomasikan proses penetapan harga dalam masa nyata, memastikan harga anda kekal sejajar dengan harga pesaing, dan dengan turun naik pasaran, sementara anda mendapat lebih banyak jualan di Amazon. Ia juga mempunyai banyak ciri yang boleh disesuaikan yang membolehkan anda menetapkan harga pada tahap optimum untuk membantu memacu jualan, tanpa menjejaskan keuntungan. Berbaloi untuk anda mencuba ‘software’ ini untuk melihat cara ia boleh membantu meningkatkan jualan anda.

3. Dapatkan Lebih Banyak ‘Amazon Reviews’

‘Online reviews’ adalah penting untuk menyebarkan keyakinan melalui perkataan dan untuk membina kredibiliti untuk jenama anda. Ini juga merupakan fakta bahawa 72% pembeli tidak akan membeli sehingga mereka membaca ‘product review’ daripada orang seperti mereka – orang yang mereka percayai.

Malah produk yang mempunyai pemasaran yang hebat jika tiada bukti sosial melalui ‘review’ juga akan kecundang. Selain itu, ‘review’ yang positif merupakan faktor penting dalam menentukan produk mana yang paling ‘win’ di ‘Amazon Buy Box’.

Dapatkan lebih banyak ‘Amazon reviews’ dengan menggalakkan maklum balas daripada pelanggan anda. Cara terbaik untuk melakukan ini ialah dengan menggunakan ‘feedback software’ untuk mengautomasikan proses.

4. Menyediakan Perkhidmatan Pelanggan Yang Hebat

Perkhidmatan pelanggan adalah sangat penting dalam e-dagang. Menawarkan perkhidmatan pelanggan berkualiti tinggi bukan sahaja menambah nilai, tetapi membantu mengekalkan pelanggan. Sebahagian besar dalam membuat jualan adalah meyakinkan pelanggan bahawa mereka boleh mempercayai anda untuk menyampaikannya, dan kepercayaan itu sukar diperoleh tetapi AWAS ia mudah hilang.

Menyediakan perkhidmatan pelanggan di platform e-dagang yang baik adalah penting, dan komited untuk menyediakan perkhidmatan pelanggan yang hebat adalah lebih bagus! Sebagai penjual Amazon, anda perlu berada di atas perkhidmatan pelanggan anda. Responsif, cara yang mesra dan proses penyelesaian yang cepat dan mudah adalah semua perkara yang menghasilkan perkhidmatan pelanggan yang hebat.

Tetapi ia boleh mengelirukan jika anda cuba lakukan semua perkara ini. Syukurlah, terdapat pelbagai ‘tools’ yang tersedia untuk memudahkan kerja ini, seperti ‘helpdesk software’ untuk memastikan semua interaksi pelanggan anda di satu tempat. Ini membantu anda untuk bertindak balas dengan cepat dan tepat kepada pertanyaan pelanggan apabila mereka masuk ke kedai anda, supaya pelanggan anda sentiasa tahu bahawa anda menyokong mereka.

5. Manfaatkan ‘Amazon Seller Tools’

Apa yang best tentang menjadi penjual Amazon ialah anda tidak perlu melakukannya sendiri. Terdapat banyak ‘tools’ yang disediakan oleh Amazon untuk membantu anda memaksimumkan perniagaan anda dan memanfaatkan sepenuhnya jualan di Amazon, sama ada pihak ketiga atau ‘Fulfillment By Amazon’ (FBA).

Daripada ‘repricing tools’, kepada ‘helpdesk software’, untuk menyemak ‘software’ dan juga bantuan penghantaran, banyak ‘tools’ wujud di pasaran hari ini yang secara khusus membantu penjual Amazon mengoptimumkan penyenaraian (listings), harga, maklum balas, penghantaran, perkhidmatan pelanggan dan juga cukai mereka.

Terdapat banyak ‘tools’ penjual berbeza yang tersedia, jadi anda patut membuat pilihan dan keputusan tentang ‘tools’ yang betul yang anda ingin gunakan untuk perniagaan anda. Dengan ‘tools’ yang betul, anda boleh mengembangkan perniagaan anda lebih daripada yang anda sangkakan.

6. Dapatkan Lebih Banyak Jualan di Amazon Dengan Iklan

Iklan yang disiarkan membantu anda mendapatkan lebih banyak jualan di Amazon, tetapi jangan terlalu mudah membuang duit anda untuk pengiklanan dan mengharapkan yang terbaik. Beri perhatian kepada metrik ‘advertising cost of sales’ (ACOS) anda, iaitu angka untuk jumlah perbelanjaan iklan yang anda perlukan untuk membuat jualan.

Dengan cara pengiklanan yang cekap, anda dapat menurunkan ACOS anda dan memastikan anda mendapat lebih banyak jualan.

7. Optimumkan ‘Product Pages’ anda

Apabila menulis tajuk produk, berpegang pada formula di bawah:

  • Jenama
  • Nama Produk
  • Ciri-ciri (saiz, warna, jantina dll)

Ini membolehkan anda memasukkan kata kunci (keywords) yang betul dalam susunan yang betul untuk memberitahu pembeli dengan segera bahawa ini adalah produk untuk mereka.

Selain itu, anda perlu pastikan untuk merekabentuk ‘product pages’ anda secara visual supaya ‘bersih’, teratur, ringkas dan mudah dibaca dan ini akan membantu memenangi hati pembeli. Tiada siapa yang mahu membaca ‘product page’ yang berselerak.

8. Menangi ‘Amazon Buy Box’

Cara terpantas untuk mendapatkan lebih banyak jualan di Amazon ialah dengan memastikan produk anda dipaparkan secara konsisten dalam ‘Amazon Buy Box’ (kawasan di bahagian atas sebelah kanan ‘product page’, tempat pembeli boleh ‘Add To Cart’ atau ‘Buy Now’).

Ini kerana lebih 82% jualan berlaku melalui ruang yang sangat dicari ini yang membuktikan penjual menyediakan pengalaman pelanggan yang baik. ‘Review’ pelanggan memainkan peranan yang penting di sini. Lebih banyak ‘review’ positif yang boleh dikumpul oleh penjual, kemungkinan untuk memenangi ‘Amazon Buy Box’ akan turut meningkat.

Selain ‘review’, perkara lain yang jelas sangat penting kepada pembeli Amazon ialah harga! Dengan menggunakan ‘repricing software’, anda boleh menetapkan harga anda secara automatik pada tahap optimum untuk memenangi ‘Amazon Buy Box’ dan memaksimumkan keuntungan, walaupun anda mempunyai inventori yang besar.

9. Penilaian ‘Account Health’ Amazon

Penilaian ‘account health’ Amazon / ‘Account Health Rating’ (AHR) ialah ciri baharu yang membantu anda memantau kesihatan akaun anda berdasarkan pematuhannya kepada dasar penjual Amazon.

Ia mempertimbangkan kedua-dua faktor negatif (seperti bilangan pelanggaran dasar yang tidak dapat diselesaikan pada akaun anda) serta faktor positif (cara akaun anda memberi kesan positif kepada pengalaman pelanggan melalui aktiviti penjualan).

Setiap akaun akan diberi ‘rating’ / penilaian, yang sentiasa disemak oleh Amazon bagi memantau prestasi penjualnya. Jika akaun anda di luar sasaran, anda akan dimaklumkan supaya anda boleh meningkatkan prestasi anda. Sebaliknya, penilaian AHR yang baik akan memihak kepada anda, membantu memastikan pelanggan bahawa mereka menjalankan perniagaan dengan penjual yang patuh.

10. Fokus Pada Produk Yang Sudah Terjual

Kebanyakan pemilik perniagaan yang bercita-cita tinggi ingin mencuba produk baharu, tetapi baik anda lupakan saja kerana jika anda buat ‘listing’ produk baharu yang belum terjual memerlukan kos yang tinggi.

Lebih baik anda fokus pada produk yang sudah terjual di Amazon. Dengan menggandakan produk yang telah tersedia di kedai Amazon anda, anda bukan sahaja memenuhi permintaan pasaran tetapi ia dapat memastikan anda mempunyai aliran kewangan yang diperlukan untuk mengambil risiko ke atas produk baharu yang inovatif, jika perlu.

Anda boleh semak penyata kewangan anda setiap suku tahun dan lihat item yang menunjukkan prestasi terbaik di kedai anda. Fikirkan bagaimana anda boleh terus memasarkan produk ini dengan cara pengiklanan, kata kunci SEO dan imej yang di’upgrade’ untuk memaksimumkan potensi jualannya di kedai Amazon anda.

Kesimpulan

Saya rasa cukuplah dulu 10 cara tingkatkan jualan di Amazon yang saya kongsi dengan anda kali ni ya! Sebenarnya ada banyak lagi cara, InsyaAllah saya akan kongsikan lagi pada masa yang lain.

Jika anda ingin memulakan bisnes online anda dengan menggunakan platfrom Amazon, saya rekemen kepada anda sorang SIFU ni yang memang HEBAT tentang bisnes Amazon ni. Jom klik link di bawah!

.

<<<Sifu Hebat Amazon>>>

.

Selamat Mencuba!

Leave a Reply

Your email address will not be published.